dimanche 8 septembre 2013

Radiodifuziunea Romana tolereaza propaganda fascista intr-un stat European in anul 2013

In data de 17 August 2013, postul Radio Romania cultural a difuzat un mesaj ce propune in mod direct si deschis reabilitarea criminalului de razboi Ion Antonescu. 

Astfel, ignorand complet dovezilor istorice covarsitoare asupra rolului dezastruos al politicii antonesciene in istoria moderna a Romaniei, asupra legilor rasiale puse in aplicare de acesta precum si asupra deportarii si exterminarii evreilor si rromilor, Dna. Gabriela Vasilescu afirma ca "Mareşalul Ion Antonescu va rămâne şi el aceeaşi personalitate de excepţie în ciuda tuturor mistificărilor şi a documentelor contrafăcute într-un mod grosolan, puse în circulaţie fără jenă. Aşa a decis destinul”.

Nu ma pot abtine sa (va) intreb daca si-ar putea imagina cineva o campanie radiofonica de reabilitare a lui Benito Mussolini sau a lui Goebbels la un post national de radio intr-un stat european in anul 2013. 

Faptul ca in Romania "europeana" a ultimilor ani nostalgiile si simpatiile fasciste si legionare precum si atitudinile rasiste, xenofobe si homofobe sunt in crestere in spiritul unei indiferente totale fata de legile existente fiindca acestea NU sunt puse in aplicare (personal nu inteleg de ce aceste legi exista, dar acesta este un alt subiect) nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Dupa o navigare sumara in spatiul virtual de limba romana gasim sute de pagini dedicate unor criminali precum Ion Antonescu, Zelea Codreanu, Horia Sima si altii. Desi total inacceptbil, trebuie sa admit ca nu as fi surprins sa descopar inca un exemplu. Doar la fel de dezgustat. 

Cazul de fata insa reprezinta un precedent extrem de periculos. Un astfel de mesaj a devenit "main stream" adica a fost difuzat la un post national de radio. 


Reactie prompta si ferma in forma unei scrisori oficiale de protest semnate de Dl. Alexandru Florian, director al Institutului Ellie Wiesel pentru studierea Holocaustului din Romania este redata mai jos: 


Dupa cum vedeti in randurile reproduse mai sus, vorbim doar de un raspuns de ochii lumii.
Personal, consider ca atat timp cat Dna Gabriela Vasilescu nu este sanctionata prin CONCEDIERE, Radiodifuziunea Romana se asociaza tacit si "discret" opiniilor exprimate de aceasta. 
Acest lucru este ABSOLUT innaceptabil pentru un post national de radio intr-o tara membra a Comunitatii Europeene in anul 2013.






G U V E R N U L R O M Â N I E I

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului

din România „Elie Wiesel”

Bucureşti, Bd. Dacia, Nr. 89, Sector 2, Tel/Fax: +40-21-318.09.39 

http://www.inshr-ew.ro/ e-mail: office@inshr-ew.ro

Către : Radio România

În atenţia : Domnului Preşedinte Ovidiu Miculescu


Stimate Domnule Preşedinte,


În data de 17 august 2013, postul Radio România Cultural, în cadrul emisiunii „Memoria secolelor”, a difuzat un mesaj care propunea reabilitarea mareşalului Ion Antonescu, criminal de război.

La ora 13.28, doamna Gabriela Vasilescu, manipulând şi apelând la dezinformare, a susţinut că „Ion Antonescu va rămâne o personalitate de excepţie”. În acest context a declarat că documentele istorice „sunt contrafăcute”, că Mişcarea Legionară şi Armata română au fost exonerate la Procesul de la Nürenberg. Sunt afirmaţii deosebit de grave care nu se sprijină pe niciun argument. Menţionăm că nici Mişcarea Legionară, nici Armata română nu au fost parte în procesul invocat de Gabriela Vasilescu.

Considerăm că este inadmisibil ca pe un post public de radio să se transmită astfel de mesaje în contradicţie flagrantă cu istoria şi care intră sub incidenţa Legii 107/ 2006 şi vă solicităm să luaţi măsurile care se impun.

În anexă vă transmitem transcrierea fragmentului din emisiune.




Cu deosebită stimă,

Director General




Alexandru FLORIAN


 Raspunsul oficial al Radiodifuziunii Romane la acest protest este, prin continutul sau (mai degraba lipsa sa de continut!), chiar mai ingrijorator decat faptul in sine:

"Radiodifuziunea Română îşi exprimă regretul şi se delimitează faţă de afirmaţiile formulate de doamna Gabriela Vasilescu în cadrul emisiunii „Memoria secolelor”, difuzată pe postul Radio România Cultural, în data de 17 august 2013.
SRR precizează că ideile exprimate de doamna Gabriela Vasilescu, realizatoarea emisiunii, reflectă opinia sa personală, una absolut regretabilă ţinând cont de adevărul documentelor şi de istoria comunităţii evreieşti din România.
Acest incident nefericit nu poate pune în umbră îndelungata şi excelenta colaborare între Radio România şi comunitatea evreiască, dialogul constant şi încrederea reciproc acordată pentru informarea corectă a publicului şi pentru facilitarea accesului la adevărul istoric.
Radio România va rămâne fidel şi consecvent statutului său de serviciu public, garant al informării corecte, promotor al multiculturalismului şi al valorilor democratice."

Adevaratul si singurul raspuns moralmente corect si acceptabil vizavi de ceea ce s-a petrecut il reprezinta CONCEDIEREA IMEDIATA a Dnei Gabriela Vasilescu. Orice alte reactii (precum cea de  mai sus) sunt doar praf in ochi ce nu denota in mod clar si convingator delimitarea de atitudinile pro-fasciste exprimate de Dna Gabriela Vasilescu. 


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire