lundi 30 septembre 2013

Rromii nu sunt melci, Dle (Doctor) Prim Ministru Victor Viorel Ponta


Se pare ca România nu va intra in Schengen nici de această dată. Dacă cu ceva vreme în urmă au fost olandezii “de vină”, de data asta sunt francezii “de vină”...

Primul ministru al României, Dl. Dr. Victor Viorel Ponta a făcut imediat o declarație ce poate fi citită pe îndelete aici, http://m.adevarul.ro/news/politica/ponta-despre-schengen-exista-ipocrizie-demagogie-politicienilor-straini-1_52469d61c7b855ff56d547fc/index.html. Titlul acestei declarații este sugestiv, deși foarte predictibil:  “ Este o minciună că nu ne acceptă în Schengen din cauza romilor. Noi nu suntem în Schengen şi romii sunt acolo“


Nu îmi propun in randurile de mai jos sã reiau marea dezbatere naționalã relativ la dreptul României de a intra în spațiul Schengen, la ipocrizia (cunoscută de veacuri, dealtfel) a “marilor puteri” la tragismul si nenorocul milenar ce urmǎrește acest popor...

Dar, pentru a intra totuși in contextul și spiritul acestei declarații, iată un mic fragment introductiv: “....dar subiectul Schengen mă interesează şi cred c-ar trebui să-l tratăm serios, nu ca nişte fraieri”.  Aceste prime rânduri ne proiectează instantaneu în universul atât de bine cunoscut al analfabetismului politic românesc conform căruia, politica este doar o “șmechereală” in care secretul este să nu fii “fraier”, orice alte “mici detalii” fiind ....minore. 

Mă tem Dle (Doctor) Prim Ministru Victor Viorel Ponta că tocmai câteva astfel de “mici detalii” ale discursului dumneavoastră descalifică Romania actuală în cursa pentru Schengen. 

Spuneți Noi nu suntem în Schengen şi romii sunt acolo. Această declarație reflectă fie malițiozitate, fie ignoranță, fie ambele. Uniunea Europeană nu a stabilit nici un număr limită de persoane de etnie rromă purtătoare de pașaport românesc prezente in spatiul Schengen ce, odată depășit, ar duce la blocarea procesului integrării (in Schengen). Ceea ce Comunitatea Europeana a cerut (și nu de săptămâna trecută) a fost o implicare responsabilă si concretă a autoritaților române in procesul de integrare al acestei minoritați și o participare activă in soluționarea problemelor deja existente: criminalitate, repatriere atunci când este cazul etc. Fonduri europeene pentru toate aceste reforme au existat. In abisul socio-politic românesc actual însă, este aproape imposibil de urmărit pas cu pas traseul sinuos si destinația finală a acestor fonduri.  Deci, declarați dumneavoastră Noi nu suntem în Schengen şi romii sunt acolo  este, în opinia mea, doar o tentativă smecherească de a ascunde gunoiul sub preș. Un politician pe care eu l-aș vota fără ezitare ar fi declarat: “Rromii sunt in Schengen fiindcă noi am dat greș cu integrarea lor socială și acest aspect ne descalifică deocamdată in cursa pentru aderare la spațiul Schengen”. 


Evident, Dle (Doctor) Prim Ministru Victor Viorel Ponta, așa ceva dumneavoastră nu veți declara niciodată. 

Ajungând aproape la final, vă spun sincer că nici eu nu știu dacă ultimul eșec se datorează cu adevarat problemei rromilor sau nu. Dar nici nu mai are vreo importanță fiindcă comentariul final din declarația Dvs. descalifică oricum România (adică țara pe care o reprezentați in calitate de Prim Ministru): Când rezolvăm problema cu romii, vor fi melcii şi tot aşa”. 


Atât timp cât membrii unei etnii, ființe umane eliberate din sclavie doar de vreo două secole dar discriminate in mod constant cam tot de atâta vreme sunt comparabile in mintea Dvs. cu melcii, România nu are ce căuta în spațiul Schengen. 

Nu mă obosesc să va explic de ce rromii NU sunt melci și nici de ce afirmația dumneavoastră este inacceptabilă și impardonabilă.  Fiindcă ar fi ca și cum v-aș explica de ce o persoană ce a redactat o teză de doctorat folosind combinația de taste CTRL+C, CTRL+V nu iși merită titlul doctoral și in consecința este doar un șmecheraș cu diplomă, nu doctor. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire