mardi 4 juin 2013

Condițiile de viață și studiu ale studenților în Epoca de Aur

Am început studiile universitare în toamna anului 1986, la Timișoara. Intrasem a cincea în urma examenului de admitere la Facultatea de Științe Economice, a treia la secția Economia Industriei, Construcțiilor și Transporturilor. Eram fericită, dornică de noi începuturi, priveam cu optimismul tinereții spre viitorul limitat de perioada în care ne aflam, “Epoca de aur”. La vârsta de 18 ani speram ca în urma absolvirii acestei facultăți voi primi un post de economist într-una din instituțiile economice apropiate orașului în care am crescut, Aradul. Pe vremea aceea posturile se obțineau prin repartiție. Cine își putea închipui atunci, că peste câțiva ani vor avea loc schimbări fundamentale în societatea în care trăiam?
Plecam de acasă pentru prima oară, urma să locuiesc într-unul din căminele complexului studențesc. Nu cunoșteam pe nimeni, aveam câteva colege de liceu care intraseră la seral, cei mai mulți dintre foștii colegi reușiseră la medicină, politehnică, matematică, filologie. Universitatea din Timișoara deținea totuși câteva dintre căminele cele mai bune din complexul studențesc; camerele erau mici, acomodând doar două persoane.
Ne-am prezentat în fața căminelor unde urma să ne cazăm, într-o dimineață caldă de septembrie. Așteptând ore întregi repartizarea, am intrat în vorbă cu studente arădene și astfel mi-am ales prima colegă de cameră. Într-un târziu, după lungi așteptări și nenumărate frustrări, am intrat în posesia cheii. O cameră mică, destul de luminoasă, două paturi, două mese de studiu, două rafturi, două dulapuri și o chiuvetă cu oglindă. Acesta urma să fie cuibul nostru timp de patru ani de zile. Evident că în urma prieteniilor legate în primul an de facultate, mi-am schimbat colega de cameră , dar căminul era mereu același (numărul 12), camerele standard arătau la fel, indiferent de etaj.
Deși considerate “mai bune” decât în alte cămine studențești, condițiile de trai se dovediseră de timpuriu extrem de sărăcăcioase, agravându-se odată cu venirea frigului.
Paturile metalice erau atât de vechi și uzate, încât în momentul în care te întindeai, aveai impresia că te culci într-un vălău. Nu te puteai întoarce de pe o parte pe alta, la cea mai mică tentativă, alunecai înapoi, în jgheabul în care dormiseră nenumărate alte generații înaintea ta.
Masa de studiu avea o suprafață atât de mică, încât abia dacă încăpea o carte și un caiet. În plus, situată lângă geamul de sub care trăgea un curent constant, degetele îți înghețau, urechile îți vâjâiau. Așa că orele de studiu le petreceam ori la biblioteca studențească, unde temperatura era cam în jur de 10 grade, ori în patul care, deși se adâncea tot mai mult, cel puțin ne oferea căldura sacului de dormit, luându-ne gândul de la frigul sâcâitor. Iarna pijamalele rămâneau nefolosite, noaptea dormeam de multe ori în paltoane sau învelite în câteva pături sau plapume.
Pe pervazul interior al geamului păstram mâncarea pe care o aduceam de acasă. Era atât de rece de la “briză”, încât frigiderul ar fi fost de prisos.
Pe jos, un linoleum murdar și uzat, dedesubt cimentul rece și neprimitor. Pereții nu păreau să fi fost zugrăviți în ultimele cincinale, dar cui i-ai fi putut adresa o astfel de plângere pe vremea aceea?
Caloriferul format din câteva elemente era mai tot timpul rece. Prizele electrice, deși existente, nu funcționau și asta pentru a împiedica folosirea oricărei surse suplimentare de încâlzire. Se economisea electricitate în întreaga țară, pe sănătatea oamenilor, căminele studențești nu făceau excepție de la regulă! Ceaușescu încurajase poporul într-una din deplorabilele lui apariții la televizor “Tovarăși, luăm o haină în plus și trecem iarna!”
Să nu vă imaginați că era mult mai cald în sălile de lectură, în laboratoarele sau în amfiteatrele uriașe, construite la începutul Epocii de aur, concepute pentru sute de studenți, în ton cu melagomania conducătorului iubit. În secția și anul nostru, eram doar 25 de studenți. Ne pierdeam în imensitatea amfiteatrelor neîncălzite. Paltoanele, mănușile, căciulile ne erau prieteni de nedespărțit pe perioada iernii. Nici profesorii nu făceau excepție. Le era greu să își prezinte cursul, să scrie pe tablă, să păstreze interesul tinerilor studenți. Trebuia să luăm notițe, cărțile se găseau mai mult în varianta litografiată și nu pentru toate cursurile. Deci notițele erau esențiale. Noroc cu viața în cămin, unde reușeam să mai completăm din paragrafele pierdute. Și astfel, viața mergea înainte…
Dar să nu uităm de zilele în care se întrerupea curentul electric. Îmi amintesc disperarea prin care am trecut înaintea unui examen parțial, când în zilele premergătoare, rămâneam în beznă în fiecare seară, când aveam atâta nevoie de acele ore de studiu! Soluții? Lumânări, vizite la prieteni sau rude care locuiau în cartierele neafectate de decizia primăriei…Eu mi-am găsit refugiul în apartamentul unor rude timp de câteva zile.
Mâncarea la cantina Universității era neîndestulătoare și de o calitate inferioară. Nu voi uita niciodată ciorbele acelea (niciodată suficient de sărate), în care rareori găseai câteva bucăți de zarzavaturi, dar nu o dată, musculițe, insecte. Ori bucățica minusculă de carne de oaie, plutind într-un sos nedefinit, alături de o lingură de piuré de cartofi fără gust. Dumineca seara primeam veșnica conservă de pește în ulei, bucătăresele având după-masa liberă.
Am avut și “plăcerea” de a face practică la cantina studențească. Erau doar câteva posibilități: la curățat de cartofi și zarzavaturi, la spălat de vase sau la înmânat/adunat de tacâmuri. Am trecut prin toate “posturile”, fiind comandate mai mult prin țipete de către bucătăresele cantinei, care dezumanizate și ele, ca întreg regimul în care trăiam, considerau că este firesc să se manifeste astfel. La curățat de cartofi și ceapă nu era prea rău, existau mașini care executau munca brută, dar apoi legumele trebuiau spălate, apa mirosea îngrozitor de la o vreme, izul de ceapă îți intra parcă în piele. Spălatul de vase era un supliciu; resturile se aruncau în niște butoaie uriașe, din care se răspândea un miros pestilențial; mâinile îți erau mereu ude, nu existau și nu se foloseau mănuși. Competiția era la împărțitul și adunatul tacâmurilor: efort minim, aveai ocazia să vorbești cu studenții, să mai auzi o glumă, timpul trecea mult mai repede. Singurul beneficiu al orelor de practică petrecute în cantina studențească îl reprezentau cartofii prăjiți pe care aveam voie să îi preparăm pentru noi, eventual câte un măr și ceva desert rămas de la masa de prânz. Ah, și să nu uit! Glumele, poveștile, clipele de neuitat petrecute alături de colegi.
În anii care au urmat, condițiile înrăutățindu-se tot mai mult (ne apropiam cu pași neștiuți de prăpușirea regimului), studenții au devenit creativi și inventivi. În camera noastră, singura sursă de electricitate era becul din tavan (maximum 60 W) și neonul de deasupra chiuvetei. Apelând la ajutorul colegilor, am reușit să legăm de neon un fir cu o priză electrică la capăt. Am adus un reșou, pe care îl țineam în mijlocul camerei, între cele două paturi. Ne mai pregăteam astfel câte un ceai, o supă, un vin fiert cu scorțișoară, o mâncare de mazăre. De altfel, borcanele cu mazăre boabe erau singura marfă care se mai găsea pe rafturile pustii ale alimentarei din complexul studențesc.
Cu astfel de improvizații am reușit să trecem iernile friguroase din căminele studențești. Evident, riscurile și accidentele nu lipseau. Două colege adormiseră cu reșoul în priză, plapuma uneia a alunecat noaptea, a luat foc și norocul lor a fost că una din ele se trezise la timp, din cauza mirosului, altfel s-ar fi produs o mare tragedie.
Din când în când siguranțele săreau pe tot etajul, rămâneam în beznă, atunci se auzeau țipete pe palier “Mai scoate-ți reșourile alea din priză că vin ăia cu amenzile!”
Într-un an, am plecat la Arad în sesiunea de iarnă și am uitat firul montat la neon (de obicei îl demontam în fiecare dimineață și îl ascundeam în dulap). Între timp, rectorul Universității (politrucul de serviciu – profesor de Economie Politică) făcuse razii prin cămine – se numea “supracontrol”. Evident, o dublură a cheii de la fiecare cameră se găsea la administratorul căminului, care din când în când intra în camere neanunțat, în control. De obicei auzeam, vestea se răspândea cu repeziciune, așa că am scapat cu bine la fiecare razie. Nu și de data asta. Întorcându-ne la cămin, am găsit o notă din partea rectoratului, prin care trebuia să plătim o amendă usturătoare, altfel nu eram admise la examene. În plus, improvizația, reșoul, toate aparatele electrice ne-au fost confiscate. Am plătit suma de bani (echivalentul bursei mele pe o lună) și ne-am făcut o altă improvizație, mai sofisticată, fiind mult mai atente de data asta.
Pe palier aveam două băi comune. În toți anii petrecuți în acel cămin, băile aveau în permanență cel puțin unul din geamuri sparte. Iarna, vara, vântul “adia”, înviorându-te la fiecare vizită. Nu erau perdele la dușuri, ușile closetelor le țineam mai mult deschise, dacă le închideai nu îți mai încăpeau genunchii.
Nu existau telefoane, doar unul la intrarea în cămin, unde puteai doar să primești convorbiri din afară. O dată la câteva luni ne venea fiecăreia rândul să facem de servici “la poartă”, de dimineața până seara la 9. Evident, asta însemna că lipseai de la cursurile din ziua respectivă, dar erai “motivată”, facultatea fiind înștiințată direct de șeful căminului, îndatoririle cetățenești fiind mai importante decât studiile universitare…Bineînțeles că ne venea rândul și la curățatul palierelor, măturat și spălat cu mopul.
În decembrie 1989 eram în anul IV de studii, anticipam ultima sesiune, cea de iarnă, urmând să ne pregătim proiectul de diplomă și să absolvim în iunie 1990. Căderea regimului comunist, schimbările care au urmat s-au făcut imediat simțite și în facultatea noastră. Astfel, fac parte din prima promoție a secției Economia Industriei, Construcțiilor și Transporturilor cu cinci ani de studii, absolvind abia în anul 1991. Profesorii care ne-au predat Socialism Științific in 1989, s-au reprofilat urgent pe Capitalism în 1990. Dar asta este deja o altă poveste…


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire