samedi 1 juin 2013

De ce "AlTfEl"?


De ce "Altfel"

Fiindca este nevoie de altceva, de un altfel de mod comunicare decat cel cu care ne-a obisnuit presa actuala de limba romana (statistic vorbind, desigur; exceptii exista - din fericire). Se poate scrie in limba Romana fara a exploata clisee rasuflate, fara a "combate" pe unul sau pe altul (din nefericire putini inteleg ca a combate persoane este inutil, ideile si mentalitatile trebuiesc combatute), fara a te inregimenta sub umbrela unora sau a altora? 

Se poate scrie in limba Romana renuntand la primitivismul, mentalitatile de secol(e) trecut(e) rasismul, homofobia, misoginismul si restul metehnelor pe care le zanganim fara jena prin Europa de prin ... 2007? 

Intrebarea este complexa, deci nu va asteptati la un raspuns raspicat, boolean. Asteptati-va in cel mai bun caz la o tentativa onesta de a raspunde. Asta fiindca intrebarea priveste atat pe cei ce comit pacatul de a scrie cat si pe cei ce se amuza citind. Cel ce scrie nu-si poate ignora publicul. In consecinta, are doar doua alternative bine conturate. Prima si cea mai populara (din nefericire) inregimentarea. Scriem ce-i place omului sa citeasca. Ne autodefinim dupa chipul si asemanarea Dumnezeului nostru, cititorul (inca o data, statistic vorbind). Vrea chestii "senzationale" à la Dan "Senzationescu", i le oferim. Ii povestim despre ciobanul mioritic, Maybachul sau si mai recent despre cum isi omoara vremea la racoare, mediatizam un divort cu repetitie a vreunei foste animatoare de bar ajunsa vedeta etc.  Ii plac conspiratiile. Despre conspiratii ii scriem. Mai descoperim vreun evreu octogenar care planuieste impreuna cu pisica lui in fata televizorului sa submineze economia nationala sa sa controleze intreaga tarisoara din urma.  Sau vreo stire de ultima ora, de exemplu cum l-a vazut o nudista pe Ceausescu pe plaja la Acapulco bine mersi....

A scrie astfel de lucruri este relativ simplu. Din toate punctele de vedere. Nu necesita responsabilitate, scrii orice porcarie, aduni comentatori, ii lasi sa se incaire pe forum (sub protectia anonimatului, desigur)
si treaba merge. Tehnic vorbind este simplu in egala masura. Te agati de un eveniment minor ("vedeta X" este deprimata fiindca nu a mai fost vazuta la sala de 10 zile) ce nu ar interesa nici macar o mata sub sedative, ii adaugi cantitatea cuvenita de trivialitate, obscenitate, obraznicie si pentru a provoca intelectual cititorul adaugi o chestie profunda de suspans la sfarsit de genul "da gagica lui stie cum scuipa el seminte la Strassbourg cu o chelnerita blonda"?   

Putem scrie astfel la nesfarsit. In Romania se scrie cam asa de vreo douazeci de ani si n-am auzit sa se fi plictisit cineva, nici autorii nici cititorii. Si...Romania ramane exact asa cum o stim...Dupa douazeci de ani de libertate construim mai multe biserici decat scoli si spitale. Ne alegem parlamentari puscariabili si prim ministri plagiatori. Ne defulam primitivismul injurand homosexuali, facand "misto"  de blonde. Dupa care, intre doua beri rasuflate la crasma de pe colt, mergem sa ne miorlaim credinta sub poala vreunui popa burtos posesor blagoslovit de ... Mercedes SLK.  

Evident, patrioti fiind cu totii (in Romania patriotismul si datul cu parerea sunt sporturi nationale), ne framantam cum de "lumea" nu ne respecta? Ce are Uniunea Europeana cu noi? Cum de americanii nu stiu care e capitala Romaniei? Pai cum...de ce? Fiindca, asa cum este ea, Romania nu prea conteaza (poate in afara de faptul ca are iesire la mare...). 

De aceea este nevoie de altceva. Printre altele, de o noua mentalitate. Avem nevoie da reinventam un limbaj al normalitatii pe care il va intelege cu aceeasi usurinta si un elvetian si un coreean si un australian. Ma refer la limbajul universal al decentei umane.  

Schimbarea nu incepe ci se termina cu clasa politica. Schimbarea incepe cu noi. Cu propria mentalitate. 

De aceea noi incercam sa scriem altfel la "AlTfEl". Dorim sa experimentam un scris orientat catre autoanaliza, catre intelegerea parghiilor ce pun lucrurile in miscare, a sensurilor lucrurilor. In mod inevitabil si asumandu-ne riscul de a fi catalogati "anti-romani" , vom fi critici de fiece data cand vom simti acest lucru drept justificat. Vom prefera sa spunem lucrurilor pe nume in speranta unei schimbari. A noastra, a vostra, a mentalitatii. 

Pana cand? Pana cand nu ne va mai pasa daca traim in Franta, Australia, Germania etc. sau ... Romania. 


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire